A.s. woensdag avond, 19 september, zal er wederom een bijeenkomst zijn voor ouders met kinderen met ASS. Het onderwerp zal die avond zijn Autisme en Eten.

Anouk Renders, collega van het CJG, zal deze avond het een en ander vertellen over dit onderwerp. Daarnaast is er ook alle ruimte om ervaringen te delen met elkaar.

PAS (Personen uit het Autisme Spectrum) is een onafhankelijke landelijke vereniging voor en door normaal- tot hoogbegaafde volwassenen (vanaf 18 jaar) met een stoornis uit het autisme spectrum. Zij draaien geheel op vrijwilligers en organiseren diverse activiteiten voor (en door) deze doelgroep, waaronder contactdagen.


Op 7 juli 2018 is er weer een PAS Contactdag in Breda. De gebruikte locatie is Café Bruxelles, Havenmarkt 5-7, 4811 WG Breda. Bezoek hun website voor meer informatie en aanmelden.

Zondag 9 september is er in de Outsider Art galerie Via Lumina een feestelijke opening van een nieuwe expositie. Tegelijkertijd met de landelijke Open Monumentendagen die in het teken staan van ‘Europa’. Met dit thema sluit Open Monumentendag aan bij het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed. Het accent zal dit jaar liggen op wat ons in dit deel van de wereld zoal cultureel aan elkaar bindt. 

Van 1 t/m 6 juni is er weer een familie kermis in de binnenstad van Breda. Een kermis staat voor een leuke sfeer en gezelligheid. Vaak gaat dit samen met harde muziek en knipperende verlichting. Nu zijn er mensen die hier niet goed tegen kunnen en hierdoor overprikkeld en/of gedesoriënteerd raken. Vaak kiezen zij er dan voor om niet naar de kermis te gaan. Daarom is er nu ook een prikkelarme kermis in Breda zodat iedereen, jong en oud, zonder of met een beperking, kunnen genieten van de familie kermis.

 

De prikkelarme kermis vind plaats op vrijdag 1 juni 2018 van 15.00 uur tot 17.00 uur in de binnenstad van Breda. Graag zien we je daar!

Birsen Başar (1986) is van Nederlands-Turkse afkomst en kreeg op 21-jarige  leeftijd de diagnose klassiek autisme. Ze zet zich in voor de acceptatie en  participatie van mensen met autisme over de hele wereld.

Tijdens een lezing op 26 september zal zij ons vertellen hoe het is om te leven met  autisme , welke obstakels ze heeft overwonnen en wat mantelzorg voor haar betekent in haar leven; wie waren belangrijk, hoe reageerden of handelde zij, wat was fijn en wat niet. Kortom, haar tips voor mantelzorgers.

En dan heb je de diagnose Autisme gekregen voor je kind, partner of voor jezelf. Er komt veel op je af. Waar moet je beginnen? Wat heb je nodig? Hoe zoek je de juiste hulp? Vertel je het je omgeving of juist liever niet?

Op vrijdagochtend 1 juni 2018 organiseert het AIC Breda hiervoor een themabijeenkomst.

Je bent niet je autisme, je hebt autisme! Wie jij ‘bent’ wordt nog door veel andere factoren bepaald:
B.v. je opvoeding, de cultuur waarin je opgroeit, en je karakter.

Een manier om meer te weten over jouw karakterstructuur, is te vinden in het persoonlijkheidsmodel: het Enneagram. Er zijn negen verschillende patronen van denken, voelen en handelen, die veel invloed hebben op hoe jij in het leven staat.

Op 19 september organiseert AIC Tilburg hierover een thema-avond.

Kom dan op dinsdag 13 maart om 19:30 naar de loads aan de industriekade 5, want de MOVE YOUR ASS muziekworkshops gaan weer van start en daarom organiseert  poppodium Phoenix (voorheen Popcorner) een informatieve avond, waarin uitgelegd wordt wat de muziek workshops voor mensen met autisme inhouden. 

Op 29 juli gaat ABCafé barbecueën. Café De Speeltuin is zo aardig geweest dat hun tuin hiervoor gebruikt mag worden. Het is niet nodig om zelf vlees of materialen mee te nemen. Hiervoor zorgt ABCafé. Lees verder voor meer informatie.

Aanmelden? Dat kan door uiterlijk dinsdag 24 juli een mailtje te sturen.

Van 31 maart t/m 7 april vindt de NVA Autismeweek 2018 plaats. Hierin vraagt de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) extra aandacht voor de ongeveer 190.000 mensen met autisme in ons land.

Ook in Noord-Brabant worden hier allerlei evenementen voor georganiseerd. Bekijk de flyer voor het overzicht.