Op zaterdag 26 Oktober van 13:00 tot 14.30 uur is er tijdens de Najaars Kermis een prikkelarme middag in Breda.
Tijdens deze middag is het geluidsniveau lager en gaan de knipperlichten uit.

Locatie: Chasséveld, Breda

 

Op 21 juli is het Blauwe Zondag op De Tilburgse Kermis. Blauwe Zondag is speciaal voor mensen die wel van de kermis houden, maar prikkels van een 'normale' kermis als minder prettig ervaren.

Blauwe Zondag biedt een prikkelarme kermis zonder geluid en licht prikkels tijdens de eerste zondag van de Tilburgse kermis van 12:00 tot 14:00 uur .
Blauwe Zondag is een samenwerking tussen: Gemeente Tilburg en organisatie Blauwe Zondag. Blauwe Zondag is als organisatie aangesloten bij de coalitie Vanuit Autisme Bekeken.

Op 27 September is er een filmvertoning bij het AIC Roosendaal. Tijdens deze ochtend wordt de film “Het inzicht kwam met de jaren" vertoond, een film over Annemiek en Rens, twee oudere mensen met autisme.

Er is nog weinig bekend over hoe autisme eruitziet wanneer volwassenen ouder worden. Vaak is het in de jaren ervoor niet herkend en volgt de diagnose dus pas op latere leeftijd. De film kan een eye-opener zijn voor mensen die met dezelfde problematiek te maken hebben. Deze ochtend is bedoeld voor iedereen, die in haar of zijn dagelijkse leven of werk te maken heeft met autisme.

In Nederland hebben naar schatting 190.000 mensen een autismespectrumstoornis (ASS). We weten nog te weinig over de levensloop van mensen met autisme om hen optimaal te kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling. Om deze reden is het Nederlands Autisme Register (NAR) opgericht. Het NAR is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het doel van het NAR is om de levensloop van kinderen, adolescenten en volwassenen met autisme (en een verstandelijke beperking) voor langere tijd te volgen via online vragenlijsten.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum, GGZ Rivierduinen en de Universiteit Maastricht zijn op zoek naar mensen met een diagnose binnen het autisme spectrum (18-30 jaar oud), die mee willen doen aan een neurowetenschappelijk onderzoek. 

Wij verrichten een wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van het verhoogde risico op psychose voor personen met autisme.
Als we beter begrijpen hoe dit komt, kunnen we het in de toekomst wellicht voorkomen.

Kwikstart is een website en app die antwoord geeft op je vragen bij de fase die volgt als je 18 jaar wordt. Met onderwerpen zoals Wonen, Werk, Verzekeringen, School, Gezondheid, Geldzaken enzovoort. Daarnaast vind je veel informatie over jeugdzorg, allerlei verschillende vormen van hulp, je gezondheid en allerlei andere praktische tips.
Er is een handige todolist waar je bij kan houden wat er geregeld moet worden en hoever je al bent door het af te vinken. 

De Vrije Universiteit Amsterdam en Stichting Vanuit autisme bekeken zoeken deelnemers voor hun onderzoek. Zij zijn op zoek naar vrouwen 18+ met een formele ASS-diagnose. Hieronder vindt u informatie. Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Monique Post via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

logo AIC|NVAHet AIC Breda en MEE West Brabant gaan na de zomer lotgenotengroepen organiseren.

Lotgenotencontactavonden voor volwassenen met autisme.

 

 

  • Voor wie: Volwassen mensen met autisme met normale tot hoge intelligentie 

Op 15 november vindt het jaarlijkse NVA AutismeCongres plaats.

Naast de sprekers en de informatiemarkt met meer dan 70 organisaties is het programma dit jaar flink uitgebreid. Zo zijn er workshops, signeersessies, films, theater en een autismecafé aan het programma toegevoegd. Een groot deel van het middagprogramma is naar eigen interesse/behoefte in te vullen.  

Kijk voor het volledig programma op de website.

Beste lezer, 

Wij zijn op zoek naar jou! Wij zijn drie vierdejaars studenten logopedie aan de Fontys Paramedische Hogeschool te Eindhoven en doen onderzoek naar een nieuw soort gebarentaal voor sprekende personen met ASS, welke gekoppeld zal worden aan een smartphone en eventueel een smartwatch. Wij voeren het onderzoek uit in opdracht van Stichting Neurodiversiteit. Deze smartwatch en smartphone zullen uiteindelijk i.c.m. de gebaren ingezet worden tijdens momenten dat het spreken niet meer lukt.

Voordat dit echter zover is moet er eerst onderzoek naar gedaan worden wat de inhoud moet zijn van het gebarenwoordenboek. Deze inhoud kunnen wij echter niet zelf bedenken, hiervoor hebben we jouw hulp als ervaringsdeskundige nodig!

Lees verder voor meer informatie.