Om met elkaar deze periode door te komen is er een leuk online activiteiten programma gestart. Voor jongeren- en jongvolwassenen uit de regio Midden-Brabant. Om samen met elkaar op een plezierige en positieve manier bezig te zijn. Deze loopt van 4 mei tot  29 Mei.

3x per weer zijn er online activiteiten te volgen.
Deze worden begeleid door coaches van een van de organisaties.

  •  Beweeg-activiteit
     Door middel van een positief en vrolijk beweeguurtje werken we aan onze fysieke en mentale fitheid. Zeker in deze periode erg belangrijk. Extra energie gegarandeerd!
  •  Vrijetijdsactiviteit
     Ontspanning en gezelligheid helpt ons de tijd door. Gelukkig kunnen we veel vrijetijdsactiviteiten ook online met elkaar doen. Plezier gegarandeerd!
  •  Inspiratie/educatie activiteit
     Een groepsgesprek waarin we even lekker bijkletsen en jij je verhaal kunt delen. Zodat je elkaar kunt inspireren en van elkaar kan leren. Een goed gesprek gegarandeerd!

Op 15 november vindt het jaarlijkse NVA AutismeCongres plaats.

Naast de sprekers en de informatiemarkt met meer dan 70 organisaties is het programma dit jaar flink uitgebreid. Zo zijn er workshops, signeersessies, films, theater en een autismecafé aan het programma toegevoegd. Een groot deel van het middagprogramma is naar eigen interesse/behoefte in te vullen.  

Kijk voor het volledig programma op de website.

Op 11 mei gaan het primair onderwijs, het speciaal onderwijs in de basisschoolleeftijd, kinderopvangcentra en de bso weer van start.


Het voortgezet onderwijs bereidt zich voor om per 2 juni als ‘1,5 meter school’ open te gaan.  De Vo en Po raad heeft een uitgebreide nieuwsbrief op hun website beschikbaar gemaakt waar praktische tips, stappenplannen en meer informatie over de verschillende protocollen te vinden zijn. 

Lees hier de gehehele nieuwsbrief van VO en PO raad.

Op 21 juli is het Blauwe Zondag op De Tilburgse Kermis. Blauwe Zondag is speciaal voor mensen die wel van de kermis houden, maar prikkels van een 'normale' kermis als minder prettig ervaren.

Blauwe Zondag biedt een prikkelarme kermis zonder geluid en licht prikkels tijdens de eerste zondag van de Tilburgse kermis van 12:00 tot 14:00 uur .
Blauwe Zondag is een samenwerking tussen: Gemeente Tilburg en organisatie Blauwe Zondag. Blauwe Zondag is als organisatie aangesloten bij de coalitie Vanuit Autisme Bekeken.

NVA heeft een wegwijzer over Autisme en Corona uitgebracht in de vorm van een PDF, waar in 1 overzicht links en tips vermeld staan.


In deze PDF vind je links over: Tips bij sress, Links voor alls je praktische of psychische hulp nodig hebt, Tips voor ouders van een kind met autisme, Tips bij werk, Tips bij eenzaamheid, Tips bij autisme en verstandelijke beperking. Dat en meer ga naar NVA:Autisme en Corona.
(of bekijk hem hier, onder leesmeer)

In Nederland hebben naar schatting 190.000 mensen een autismespectrumstoornis (ASS). We weten nog te weinig over de levensloop van mensen met autisme om hen optimaal te kunnen ondersteunen in hun ontwikkeling. Om deze reden is het Nederlands Autisme Register (NAR) opgericht. Het NAR is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) en de Vrije Universiteit Amsterdam. Het doel van het NAR is om de levensloop van kinderen, adolescenten en volwassenen met autisme (en een verstandelijke beperking) voor langere tijd te volgen via online vragenlijsten.

Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum, GGZ Rivierduinen en de Universiteit Maastricht zijn op zoek naar mensen met een diagnose binnen het autisme spectrum (18-30 jaar oud), die mee willen doen aan een neurowetenschappelijk onderzoek. 

Wij verrichten een wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van het verhoogde risico op psychose voor personen met autisme.
Als we beter begrijpen hoe dit komt, kunnen we het in de toekomst wellicht voorkomen.

Kwikstart is een website en app die antwoord geeft op je vragen bij de fase die volgt als je 18 jaar wordt. Met onderwerpen zoals Wonen, Werk, Verzekeringen, School, Gezondheid, Geldzaken enzovoort. Daarnaast vind je veel informatie over jeugdzorg, allerlei verschillende vormen van hulp, je gezondheid en allerlei andere praktische tips.
Er is een handige todolist waar je bij kan houden wat er geregeld moet worden en hoever je al bent door het af te vinken. 

De Vrije Universiteit Amsterdam en Stichting Vanuit autisme bekeken zoeken deelnemers voor hun onderzoek. Zij zijn op zoek naar vrouwen 18+ met een formele ASS-diagnose. Hieronder vindt u informatie. Voor meer informatie of aanmelden kunt u contact opnemen met Monique Post via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

logo AIC|NVAHet AIC Breda en MEE West Brabant gaan na de zomer lotgenotengroepen organiseren.

Lotgenotencontactavonden voor volwassenen met autisme.

 

 

  • Voor wie: Volwassen mensen met autisme met normale tot hoge intelligentie